­

szöveguj

MÁS - KÉP AZ OKTATÁSRÓL  

Az egyesület adószáma: 18078130-1-42

Oldalunk átalakítás alatt áll. A tartalmak folyamatosan kerülnek feltöltésre! Szíves elnézésüket kérjük!

2023 december 6-án – a Suliszerviz szakértői konferencián felmerült igényeknek megfelelően és az ott elhangzottak alapján ismét előadást tartottunk a törvényváltozásokról és a várható teljesítményértékelésről. A helyszínnek, a perkátai Győry-kastély adott otthont. Az előadás délután 2 órakor kezdődött, ahová köznevelési szakértőket, óvodai, iskolai intézményvezetőket, igazgatókat, pedagógusokat vártunk.

A rendezvény hangulatát fűszerezte, hogy éppen Mikulás napjára esett, és az időjárás is ehhez méltóan, kiadós hóeséssel örvendeztetett meg bennünket.

Győry kastély

Az előadást „Változások a szakértői munkában” címmel Marosi Katalin, az Oktatási Hivatal Pedagógusminősítési Osztály vezetője kezdte.

Előadásában kitért arra, mi változik, mi módosul az új törvényben, a rendelkezéseket hogyan kell értelmezni, mik lesznek a várható szakértői munkát alakító hatások, következmények. Osztályvezető asszony előadásában megemlítette, hogy az elmúlt évek alatt folyamatosan finomodtak az eljárások, pontosodtak a szakmai elvárások a korábbi tapasztalatok alapján, illetve szükségszerűen a jogszabályi változások eredményeképpen.

2024. január 1-je jelentős változás dátuma Bevezetésre kerül a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény egyik lépcsője, illetve az annak végrehajtásáról szóló 401/2023. (VIII.30.) Korm. rendelet a szakértők feladatvégzésének körülményeit, szabályait is több ponton módosítja.

Az előadásban – a jogszabály változásai mentén – konkrétan azokat az elemeket mutatta be osztályvezető asszony, amelyek a szakértők munkavégzésének szabályait módosítják, mind a tanfelügyeleti, mind a minősítési folyamatokban, illetve általános a szakértői munkában.

1 a

Az osztályvezető asszony előadását követően Virágné Nagy Éva, a KÖSZOE alelnöke tartott előadást. Címe: „A pedagógusok teljesítményértékelésének lehetséges megvalósulása vezetői szemmel”.

A minisztérium 2023. januárjában jelentette be, hogy teljesítményértékelési rendszert vezet be a közoktatás területén. A Köznevelési Foglalkoztatottak Jogviszonyáról szóló 2023. LII törvény részét képezi a teljesítményértékelésre vonatkozó új meghatározás.

Lényege, hogy a havi illetmény differenciált megállapításának alapja, ez a teljesítményértékelési rendszer lesz, mely minden köznevelési intézményben, minden pedagógus és vezető részére bevezetésre kerül. Részletes szabályait előre láthatóan a köznevelésért felelős miniszter kompetencia- és teljesítményalapú értékelési szabályozó rendszert magába foglaló rendeletében határozza majd meg.

A belső teljesítményértékelési rendszer kialakításánál a már működő rendszerek egyes elemeire és működésének tapasztalataira is építenek.

2 a

A TÉR, évenként ismétlődő, vezetői, tevékenység lesz, amelynek során az értékelő vezető, igazgató, az értékelt személy részére meghatározza a teljesítményértékelés munkájával kapcsolatos elvárásait, valamint – a pedagógus saját részére – kitűzött teljesítménycéljait, továbbá ezeknek a tanévfolyamán való teljesülését méri, illetve értékeli, és erről az értékelt személy részére érdemi visszajelzést ad. És ez lesz az alapja az eltérített munkabér következő tanévre való elrendelésének.

Az előadásokat követően értékes szakmai beszélgetés folyt az elhangzottakról.

­