­

szöveguj

MÁS - KÉP AZ OKTATÁSRÓL  

Az egyesület adószáma: 18078130-1-42

Oldalunk átalakítás alatt áll. A tartalmak folyamatosan kerülnek feltöltésre! Szíves elnézésüket kérjük!

Több megkeresés is érkezett egyesületünkhöz a pedagógus igazolvány nyugdíjasok részére történő beszerzésével, kiváltásával kapcsolatban.

A kérések alapján több tankerülethez és intézményhez is fordultunk, de a válaszok azt mutatták, hogy az igénylés menetének értelmezése nem egyértelmű a fenntartóknál, illetve az intézményeknél. Ezért utána jártuk, az eljárás rendjének, és az igénylés menetének.

A nyugdíjas pedagógusok számára is lehetővé teszi a törvény, hogy pedagógus igazolványt igényeljenek.

Fontos: a pedagógus igazolvány nem automatikusan jár, hanem igényelni kell. Ezt az aktív pedagógusoknak az intézményük (igazgatója) igényli meg, a nyugdíjas pedagógusoknak saját maguknak kell eljárniuk.

A pedagógus igazolványra jogosultak körét a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 63. § (3) bekezdése szabályozza:

„(3) A munkáltató a pedagógus-munkakörben, a pedagógiai előadó és pedagógiai szakértői munkakörben, továbbá a szabadidő-szervező és pedagógiai asszisztens munkakörökben foglalkoztatottak részére - kérelemre - pedagógusigazolvány kiadását kezdeményezi a központi adatszolgáltatásra alkalmas rendszeren keresztül a hivatalnál. Az e munkakörökből nyugállományba vagy korhatár előtti ellátásba helyezett személyek részére az utolsó munkáltató kezdeményezi a pedagógusigazolvány kiadását.

A törvény megjelölt mondata azonban félreértésre adhat okot, mert a munkáltató nem kezdeményezi a pedagógus igazolvány igénylését. A pontos leírást az Oktatási Hivatal honlapján: https://www.oktatas.hu/ találjuk.

Elérhetőségének lépései[1]: (A hivatkozások és az idézetek az Oktatási Hivatal honlapjáról származnak)

  • Klikkeljünk a https://www.oktatas.hu/ -ra. Megnyílik az Oktatási Hivatal honlapja.
  • A honlapon klikkeljünk a „köznevelés” fülre:

OH_1.jpg

  • Válasszuk a „Diák- és pedagógusigazolványok” fület (mindjárt az elején található) és klikkeljünk erre is!

OH_2.jpg

  • Ekkor megnyílik egy újabb fül, ebből válasszuk a „pedagógusigazolvány” fület:

OH_3.jpg

  • Itt újabb fül nyílik meg, ebből válasszuk a „nyugdíjas pedagógusok” fület és klikkeljünk rá!

OH_4.jpg

  • A megnyitott oldal részletesen tartalmazza, hogyan kell a nyugdíjas pedagógusoknak igazolványt igényelni.

OH_5.jpg

Jogszabályi hivatkozásban részletesen leírják a szabályozást:

„A pedagógusigazolvány igénybevételének feltételeit, az igazolvány kiadásának, kezelésének, érvényesítésének szabályait, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény és az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm.rendelet határozza meg.” stb.

Kik vehetik igénybe a pedagógus igazolványt?

A Hivatal ezzel kapcsolatban részletes tájékoztató levelet adott ki, ez elolvasható az alábbi linken:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/igazolvanyok/tajlevel_pedaigazolvany_koznev_2022_10_11.pdf

Továbbá tájékoztató leveleket találhatunk az igazolványról, a kipostázásról, valamint az igénylési funkció élesítéséről az alábbi linken:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/igazolvanyok/pedagogus_igazolvany/tajek_levelek

Fontos:

„Az Nkt. 63. § (3) bekezdésében meghatározott munkakörből nyugállományba vagy korhatár előtti ellátásba helyezett személyek részére időbeli korlátozás nélkül érvényes a pedagógusigazolvány.”

Az igényléshez fontos továbbá:

  • „Ha január 1. után került nyugállományba, akkor elegendő az oldal alján található Adatlap beküldése.
  • Ha január 1. előtt került nyugállományba, akkor az oldal alján található Adatlap mellé szükséges csatolni az utolsó köznevelési intézményében kiadott nyugdíjba helyezéssel kapcsolatos dokumentumot/dokumentumokat, amely lehetőség szerint tartalmazza a pedagógusigazolványra jogosító munkakör megnevezését is.”

A honlapon tájékoztatnak a kitöltés módjáról, a visszafoglalkoztatott nyugdíjas pedagógusokra vonatkozó lehetőségekről, valamint a beküldés módjáról, az igazolvány aktiválásáról és az igénybe vehető pedagógus-, valamint a kereskedelmi kedvezményekről is. Ez utóbbit részletesen a https://pedig.hu/elfogadohelyek  felületen találhatjuk. Ebben – a teljesség igénye nélkül – üzletek, színházak, múzeumok, gyógyfürdők, szállodák, filmszínházak stb. – sokszor jelentős – kedvezményei találhatók, érdemes átnézni!

A tájékoztató végén letölthető a kitöltendő és beküldendő adatlap (Word és PDF formátumban), valamint – amennyiben szükséges – a meghatalmazás nyomtatvány is.

Reméljük, összefoglalónkkal segíteni tudtuk a pedagógus-, azon belül a nyugdíjas pedagógus – és szakértők igazolvány igénylését!

 

[1] A hivatkozások és az idézetek az Oktatási Hivatal honlapjáról származnak

­