­

szöveguj

MÁS - KÉP AZ OKTATÁSRÓL  

Az egyesület adószáma: 18078130-1-42

Oldalunk átalakítás alatt áll. A tartalmak folyamatosan kerülnek feltöltésre! Szíves elnézésüket kérjük!

Kedves Szakértő Kollégák!

Az új tanév kezdetén tisztelettel és szeretettel köszöntünk minden kedves szakértő munkatársunkat!

A köszöntő szavak mellett – sajnos – meg kell, hogy említsük, a 2020-as év komoly megpróbáltatásokat okozott egyesületünknek is. Az elmúlt tavaszi időszak alatt, a világ megismerkedhetett egy olyan veszélyes egészségügyi problémával, amely pandémiát okozott. Gyökeresen megváltoztak mindennapjaink. Ennek következtében az egyesület működésénél is komoly nehézségekkel kellett szembenézni. Igaz ugyan, hogy a digitális platform számunkra eddig sem volt idegen, de a személyes kapcsolattartás hiánya rányomta a bélyegét az egyesület működésére. El kellett halasztani az olyan rendezvényeinket, ahol szakértő kollégáinkkal személyesen is találkozhattunk volna. Így elmaradtak a tervezett konferenciák, megyei programok, megbeszélések, tájékoztatók, valamint az oktatásirányítás egyeztető fórumai (így az OKNT is), és ami különösen nagy nehézséget okozott, elmaradt az éves a küldöttgyűlés is. Az ügyintézések is lelassultak, bár nagyon igyekeztünk, hogy folyamatosak maradjanak.

Ezért, ezzel a tanévkezdő köszöntéssel szeretnénk köszönetet mondani minden munkatársnak, a tantermen kívüli oktatás során tanúsított helytállásért. Igazán megmutattuk, hogy a pedagógus társadalom milyen rugalmas, sokszínű munkát tud végezni. A többség kreativitása elismerésre méltó. A „virtuális” katedrán tevékenykedő kollégáink, lenyűgöző alkotó értelmiségiként viselkedtek. Köszönjük, hogy olyan példát, mintát mutattak, amely elismerést vívott ki egész társadalmunkban a pedagógusok iránt!

Az egyesület életében néhány változást azonban Ti is érzékeltetek. Ilyen volt például, az éves küldöttgyűlés digitális formában történő megtartása, amit az aktuális jogszabálynak megfelelően szerveztünk meg.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a küldötteknek az aktív részvételt, és egyben jelezni, hogy az egyesület 2019. évi működésről szóló beszámolókat a küldöttek elfogadták. A részletekről külön levélben küldünk tájékoztatót.

A járványnak azonban – sajnos – nincs vége. Előfordulhat, hogy egyre több intézményben kell visszatérni a digitális oktatásra. Ezért továbbra is segíteni szeretnénk a pedagógusok, a vezetők és a szakértők munkáját, a digitális eszközökkel támogatott tantermen kívüli oktatást. Ehhez készítünk egy kérdőívet, ebben jelezheti majd mindenki, hogy – tapasztalatai szerint – mi volt az előző tanév végén a digitális oktatásban a sikeres, az eredményes, a hatásos, és jelezhetitek, hogy hol van még tennivaló, a még sikeresebb tanulói tudás megszerzéséhez.

Kérünk Benneteket, segítsétek majd a kérdőív kitöltését, amit az intézményvezetőknek is el fogunk küldeni! Ebben arra keressük a választ, hogyan alakult, milyen hatékonyságú volt a tavalyi tanév végén a digitális átállás. Milyen nehézségekkel kellett szembenézni, azt hogyan oldottátok meg, milyen jó gyakorlatok születtek. Nem titkolt cél, hogy összegyűjtve a problémákat, tájékoztassuk az oktatás döntéshozóit arról, mire lenne (anyagi szempontból is) szüksége az oktatásnak ahhoz, hogy minél eredményesebben lehessen alkalmazni a tantermen kívüli oktatást. És milyen segítségre lenne szüksége (nem anyagi szempontból is) az oktatásban résztvevőknek, hogy a leghatékonyabban alkalmazzák a digitális lehetőségeket. És az is fontos lenne számunkra, hogy milyen segítséget igényelnek a pedagógusok, és a szakértők, az egyesületünk részéről. Ahhoz is szeretnénk ötleteket, elképzeléseket, tippeket kérni, hogyan tegyük közzé, a jó gyakorlatokat.

A kérdőív még készül, rövidesen közzétesszük.

Az összesített tapasztalatokat természetesen egyesületünk nevében eljuttatjuk a döntéshozókhoz is, ezzel is segítve, hogy még hatékonyabb legyen a magyar közoktatás.

Szeretnénk továbbra is támogatni a szakértői munkát, ezért az alábbiakat tervezzünk:

Igény esetén tervezünk indítani egy olyan fórumot, amelyben szintén az éppen időszerű kérdésekhez megpróbáljuk megkeresni a helyes, az ajánlatos, a célravezető választ.

Ha igény jelentkezne a szakértői munkák segítségére, akkor tanfolyamok tartásával is szeretnénk támogatni a munkátokat, természetesen annak függvényében, hogy mire, és mekkora lenne az igény, és a járványhelyzettől függően azt is el kell majd döntenünk, hogy kontaktképzéseket, vagy digitális képzéseket tartsunk.

Természetesen továbbra is kiemelkedően fontos számunkra a szakértők érdekképviselete. Ezért is kerestük meg az Oktatási Hivatalt, hogy közvetítsük az eddig összegyűlt kérdéseket, és folytatjuk az egyeztetéseket az Országos Köznevelési Tanács munkájában is.

Az egészség megtartása és a sikeres pedagógiai munkavégzés érdekében ezúton is kérünk Benneteket, tartsátok be a járványügyi előírásokat, vigyázzatok magatokra!

Sikerélményben és eredményekben gazdag új tanévet kívánunk mindenkinek!

KÖSZOE vezetősége

Bella Tibor elnök

­