koszoelogo  

 

szöveguj

MÁS - KÉP AZ OKTATÁSRÓL  

Az egyesület adószáma: 18078130-1-42

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr, rendelkezése

Hatályos: 2022. január 15-től visszavonásig.

Kedves Kollégák!

Az alábbiak szerint felhívjuk figyelmeteket Dr. Kásler Miklós miniszter úr, napokban kiadott rendelkezésére, mely az alap és középfokú oktatásban résztvevő gyermekek karanténban eltöltött idejének, és a visszatérés feltételinek változásáról szól:

„A Kormány döntése alapján, a fiatalok körében jóval enyhébb tüneteket produkáló omikron variáns előtérbe kerülésével és az 5-11 évesek átoltottságának folyamatos emelkedésével együtt megváltozik az iskolai járványkezelési protokoll.

A döntés értelmében 2022. január 15. napjától az eddig a 7-12. évfolyamon alkalmazott eljárásrendet kell alkalmazni az 1-6. évfolyamokon is. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy iskolai tanuló esetében COVID-19 fertőzés igazolódik, a fertőzött tanuló a járványügyi protokollnak megfelelően 7 nap karanténba kerül, amely 7 nap után akkor kerülhet megszüntetésre, ha a beteg már legalább 3 napja láztalan és a légúti tünetei megszűntek. Három nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív gyorsteszt eredmény esetén az elkülönítés feloldható, és a tanuló visszatérhet az intézménybe.

A döntés értelmében 2022. január 15. napjától az eddig a 7-12. évfolyamon alkalmazott eljárásrendet kell alkalmazni az 1-6. évfolyamokon is. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy iskolai tanuló esetében COVID-19 fertőzés igazolódik, a fertőzött tanuló a járványügyi protokollnak megfelelően 7 nap karanténba kerül, amely 7 nap után akkor kerülhet megszüntetésre, ha a beteg már legalább 3 napja láztalan és a légúti tünetei megszűntek. Három nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív gyorsteszt eredmény esetén az elkülönítés feloldható, és a tanuló visszatérhet az intézménybe.”

Kötelező Pedagógus II besorolás határidejének változása

A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosításra kerül a kötelező törvényi előírás, aki 2013-tól pedagógus munkakörben dolgozik kötelezővé teszi a pedagógus II-be való besorolást 2022-ig, egy évvel kitolódott, 2023-ra a COVID-19 helyzetre való tekintettel.

A magántanulói jogviszonyt külföldi tartózkodás miatt igénybe vevő diákok részére a féléves vizsgák teljesítése/ elhalasztása tekintetében az intézményvezetők a Kt. 54-55 §-a szerint hozhatnak döntést.

A középfokú intézményekbe történő írásbeli felvételi vizsgák időpontja január 23 szombat.

A járvány okozta helyzet miatt azonban azok a diákok, akik ezen időpontban fertőzöttek, vagy karanténban vannak, lehetőséget kaphatnak más időpontban történő írásbeli felvételire, de nagyon fontos, hogy amennyiben január 29-ig jelentkeznek! Ebben az esetben február 5-én vehetnek részt az írásbeli felvételi vizsgán.

VAKCINAINFO

Mától (2020. 12. 08.) lehet regisztrálni a Covid-19 elleni védőoltásra, a személyes adatok megadásával a következő címen:

vakcinainfo.gov.hu    

A vírussal kapcsolatos hírforrások

Az oktatással kapcsolatos híreket a www.kormany.hu és a www.oktatas.hu felületein kell követni.

Az intézmények kérdéseinek megválaszolására tematikus e-mail-címet hoztak létre: vedekezesakoznevelesben@emmi.gov.hu

Ezen  a kérdéseket és bejelentéseket a köznevelési szakterület munkatársai válaszolják meg.

 Az új koronavírus vonatkozásában a rendeletben előírtak teljesítéséhez az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott és honlapján közzétett tájékoztatók nyújtanak segítséget.

Tájékoztatás a Pedagógusok körében végzendő tesztelésről

Magyarország Kormánya a magyar emberek egészségi állapotát, egészségének megőrzését nemzeti ügynek tekinti. A Kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az ország járványügyi helyzetét, valamint a már meghozott intézkedéseket, és arra a megállapításra jutott, hogy újabb védelmi intézkedések bevezetése szükséges, amelynek eredményeképpen elfogadásra került a 484/2020. (XI.10.) korm.rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről, és az 509/2020. (XI. 19.) korm.rendelet az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók, a nevelési, oktatási intézményekben nevelési, oktatási tevékenységet végző dolgozók, a szociális intézményekben dolgozók, valamint a bölcsődei ellátásban dolgozók SARS-CoV-2 koronavírus kimutatására alkalmas rendszeres vizsgálatáról és az egészségügyi ellátással összefüggő egyes kérdésekről. E rendeletekben meghatározott védelmi intézkedések között szerepel a kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóinak valamint a szociális intézményben dolgozóknak a tesztelése.

 A tesztelendő személy részéről a sikeres mintavételhez az alábbiak betartására van szükség, már a mintavételt megelőző 3-6 órában:

- ne egyen vagy igyon,

- ne mossa meg a fogát, és semmiképpen ne használjon szájvizet,

- mindennemű rágógumi, cukorka, szopogatós tabletta kerülendő.

A helyszínen gyorstesztelés, azaz az orr- és garat nyálkahártyáról vesznek mintát.

További cikkeink...

  • 1
  • 2
Köznevelési Szakértők Országos Egyesülete - COVID 19